tirsdag 28. september 2010

Spare strøm - del 7 - Varmepumpe

Å investere i varmepumpe framstår kanskje ikke som et gniertips, fordi det er en relativt stor engangsinvestering. Varmepumper fås helt ned i 3-4000 kroner, men de fleste vil investere i en varmepumpe som koster 10-15000 for å få kvalitet. Ser vi på Envoas tabell for potensiell innsparing, ser vi at om man har et lavt energiforbruk, kan det ta flere år før man går i break-even. Har man derimot et årsforbruk på 20 000 kWH eller mer, kan man nå break-even punktet etter 2-3 år hvis man investerer i en varmepumpe til 12 000. Det er også verdt å merke seg forutsetningene i Enovas regnestykke, nemlig en strømpris på 1 Kr/Kwh og at varmepumpa har en årsvarmefaktor på 2,4. Varmefaktor er energien i form av varme som pumpa produserer dividert på varmepumpas strømforbruk. De fleste varmepumper har en høy varmefaktor ved temperaturer fra noen kuldegrader og oppover, men taper varmefaktor jo kaldere det blir.

Ut fra hva jeg leser av diverse tester av varmepumper har de fleste en varmefaktor som overstiger 2,4, selv i kaldt vær. En årsvarmefaktor skal da bli høyere enn 2,4, kanskje mellom 3 og 4 et sted, hvis man tar utgangspunkt i en rimelig effektiv varmepumpe. Spesielt høy årsvarmefaktor skulle jeg tro man fikk hvis man bor langs kysten og valgte f.eks, Panasonic HE12GKE. Flere steder langs kysten av Norge har en årsmiddeltemperatur som er høyere enn 7 grader. Panasonic modellen som er nevnt burde da produsere enn årsvarmefaktor på rundt 4 utfra testen jeg finner på denne siden.

Med en årsvarmefaktor på 4 sparer man hele 75% energi! Da blir regnestykkene i tabellen over litt annerledes.

Enovas guide til varmepumpe forteller videre at tiltaket passer best for

Luft/luft-varmepumpe er best egnet for deg som:

*Bruker over 15.000 kWh per år; da er sparepotensialet størst
*Bor i et område med milde vintre eller har lang fyringssesong
*Har åpen planløsning, slik at varmen kan fordeles fritt til de rommene du ønsker å varme opp
*Bor i en bolig der det ikke er aktuelt å etterisolere eller bytte vinduer (fordi det er gjort tidligere eller fordi boligen er så ny at dette ikke behøves)
*Har alternative varmekilder til de kaldeste periodene.


Les mer om luft-luft varmepumpe hos Enova.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar